Advokaatti 3/2017

Asianajajaliiton Oikeusvaltio2025-ohjelma

Advokaatti3-2017_250pxValtuuskunta hyväksyi tammikuun kokouksessaan liiton uuden oikeusturvaohjelman. Se julkistettiin toukokuun puolivälissä osoitteessa www.oikeusvaltio2025.fi.

Sivuston esitysmuoto mahdollistaa ohjelman kommentoinnin ja kehittämisen. Se täydentyy kesän aikana eri oikeudenalojen lainsäädäntöä koskevilla kehityshankkeilla, kunhan liiton asiantuntijaryhmien tekemät aloitteet on koottu.

Oikeusvaltio2025.fi on tehty visuaalisesti kiinnostavaksi ja helppolukuiseksi. Jo tähän mennessä monet toimittajat ja yleisön edustajat ovat poimineet sieltä aineksia hyvään keskusteluun. Asianajajaliiton johto ja viestintä käyvät tätä keskustelua, mutta toivon myös monien liiton jäsenten aktivoituvan oikeuspoliittiseen keskusteluun. Teemme Oikeusvaltio2025-asioista kirjallisia aloitteita oikeus- ja muille ministeriöille, mutta hankkeiden edistämiseksi tarvitaan myös kansalaismielipiteen tukea.

Asianajajaliiton missio on Asianajaja turvaa oikeusvaltion. Mission pohjalta vahvistettiin kaksi vuotta sitten liiton strategia, joka ulottuu vuoteen 2024. Strategian ensimmäinen pääkohta on: Asianajajakunnalla on arvostettu asema yhteiskunnassa oikeudellisten olojen kehittäjänä. Oikeusvaltio2025-ohjelma antaa meille selkeät suuntaviitat siihen, mitä asioita haluamme oikeudellisissa oloissa ensisijaisesti kehittää.

Me asianajajat toimimme ”kansan ja esivallan välissä”. Asianajajakunnan oikeuspoliittisen työn keskeinen perusperiaate on turvata oikeuden saatavuus (access to justice). Asianajajakunnan tehtävänä on osaltaan huolehtia siitä, että jokaisella on kaikissa olosuhteissa todellinen mahdollisuus saada asiansa asianmukaisesti käsitellyksi ja ratkaistuksi.

Olemme oikeusturvaohjelmassa ottaneet esille monenlaisia asioita, suuria ja melko pieniäkin.

Merkittäviä asianajajakunnan asemaan liittyviä tavoitteita ovat muun muassa asianajajien aseman sisällyttäminen perustuslakiin, asianajajien ja luvan saaneiden oikeudenkäyntiavustajien valvonnan yhdenmukaistaminen sekä pyrkimys siihen, että oikeudenkäyntiasioita hoitavat 2020-luvulla vain asianajajat.

Olkoon oikeusvaltio2025.fi myös asianajajien läppärien ja tablettien suosikkisivusto!

Jarkko Ruohola

Suomen Asianajajaliiton puheenjohtaja

@JarkkoRuohola

Lue näköislehteä ›

Advokaatin näköislehden löydät täältä

Advokaatti tarjoaa tietoa ja näkökulmia asianajon ammattilaisille

Unohditko tunnukset? Tiedustele: info@asianajajaliitto.fi tai (09) 6866 120

Sulje

Evästekäytännöt

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje